Welk cijfer krijgt uw tandvlees?


Uw tandvlees wordt gecontroleerd. De conditie van het tandvlees wordt vervolgens uitgedrukt in een DPSI cijfer dat loopt van 0 tot en met 4. Uw gebit wordt daarbij opgedeeld in zes gebieden. Er wordt onderzocht hoe stevig het tandvlees om de tanden en kiezen sluit. De meting wordt vastgelegd in een cijfer. DPSI is een afkorting voor Dutch Periodontal Screening Index.
 
0 Het tandvlees is gezond. Er is niets aan de hand.
1 Het tandvlees is ontstoken door tandplak, waardoor het bloedt. Dit heet gingivitis.
2 Naast ontsteking van het tandvlees is ook tandsteen aangetroffen.
3- Het ontstoken tandvlees laat een beetje los van de tanden en kiezen. Dit heet parodontitis.
3+ Het ontstoken tandvlees laat los van de tanden en kiezen en is teruggetrokken; de wortel ligt gedeeltelijk bloot.
4 Een verdere verslechtering van de situatie als omschreven bij cijfer 3.

Het beste cijfer is een 0. Het tandvlees is dan in prima conditie en de mondhygiëne is goed. Er is geen behandeling nodig.

Het cijfer 1 geeft aan dat er tandplak op de tanden en kiezen zit. De tandplak vormt een risico voor uw tandvlees. Daarom zal de mondhygiënist aandacht besteden aan uw mondhygiëne. Naast een uitleg over de juiste wijze van poetsen, zal ook worden verteld hoe de tandplak het beste kan worden weggehaald tussen de tanden en kiezen.

Een cijfer 2 betekent dat er naast tandplak ook tandsteen op de tanden en kiezen zit. De behandeling zal dan, naast een instructie mondhygiëne, bestaan uit het verwijderen van tandsteen.

Als er een DPSI cijfer 3 of 4 wordt gegeven, betekent dit dat er een tandvleesprobleem bestaat. Als er een tandvleesprobleem wordt vastgesteld, dan is het belangrijk dat dit wordt behandeld. Ongezond tandvlees kan anders leiden tot het verlies van tanden en kiezen.

De stappen in de behandeling zijn vastgelegd in een zogenaamd behandelprotocol.
– DPSI score 1 en 2 vallen in de categorie A van het paroprotocol zoals dit door de NVvP is voorgesteld. Deze patiënten kunnen bij de mondhygiënist of in de algemene praktijk worden behandeld.
– DPSI score 3- valt binnen categorie B van het paroprotocol. Deze patiënten zijn doorgaans goed behandelbaar binnen een goed gestructureerde parodontale (na)zorg.
– DPSI score 3+ en 4 vallen in categorie C van het paroprotocol. Deze patienten hebben uitgebreide parodontale behandelingen nodig.

Let op:
verzekeraars maken veelal onderscheid in vergoeding afhankelijk van de DPSI.
Zo worden behandelingen van DPSI-categorie A patiënten soms 100% vergoed, terwijl behandelingen van DPSI-categorie B en C patiënten soms niet 100% worden vergoed. Ook zijn er verzekeringspakketten die enkel behandelingen die binnen de DPSI-categorie A vallen vergoeden en dus geen behandelingen van DPSI-categorie B of C patiënten!

 

Stel uw vraag!